Oktay Karakaya

0 %
Oktay Karakaya
Grafik Tasarım Uzmanı
Sosyal Medya Uzmanı
  • Ülke:
    Türkiye
  • Şehir:
    Diyarbakır
  • Yaş:
    30
Türkçe
English
Adobe Photoshop
Adobe Illustrator
Adobe After Effects
Google Ads
WordPress
  • Grafik Tasarım
  • Video & Animasyon
  • Sosyal Medya Pazarlama
  • Web Geliştirme

Full Stack Developer Nedir?

17 Temmuz 2020

Merhaba arkadaşlar, bu yazıda Full Stack developer kavramı üzerinde duracağız. Öncelikle Full Stack Developer kavramının anlamı nedir bu konuya açıklık getirelim.

Full Stack Developer kavramının anlamı; geliştiricinin (yazılımcının) projenin hem ön yüzünü (front-end) hem de arka yüzünü (back-end) tasarlaması ve geliştirmesidir. Dışarıdan bakınca “ne iş olsa yaparım ağabey” kafasında bir geliştirici düşünün 🙂 Ön yüz (front-end) ve arka yüz (back-end) nedir diyeceksiniz. Şöyle ki;

Front-End Developer
Bir web uygulamasının kullanıcının gördüğü kısmını yani arayüzü tasarlayan ve kodlayan geliştiriciye verilen unvandır. Front-End geliştiricilerinin kullandıkları teknolojiler; Html, Css, JavaScript. Bu konuda detaylı bilgi için İyi Bir Front-End Olmak adlı makaleme göz atabilirsiniz.

Back-End Developer
Geliştirilen projenin temel yapısını oluşturan ve kodlayan, veritabanını tasarlayan ve sunucu işlemlerini gerçekleştiren yazılım geliştiricilere verilen unvandır.

Back-End geliştiricilerin kullandıkları yazılım dilleri; Php, Asp.Net, C#, Java, Python ve benzeri bir çok dil örnek verilebilir.

Kullandıkları veritabanı sistemleri; Microsoft Access, MySQL, Oracle, PostgreSQL ve buna benzer bir çok veritabanı sistemleri örnek verilebilir.

SONUÇ
Buraya kadar iki geliştirici türünü öğrendik. Full Stack dediğimiz unvan ise bu iki unvanın yükümlülüklerini yerine getiren geliştiriciye denir. Yani geliştirici kullanıcı arayüzünü tasarlar ve kodlar, veritabanı tasarımını ve kodlamasını gerçekleştirir, sistemin işlemesini sağlayacak arka plan kodlarını yazar ve bu iki projeyi (front-end ve back-end) birleştirir. Son olarak da bu projeyi yayınlamak için gerekli sunucu işlemlerini yerine getirir.

Bu makalemizin de sonuna geldik. Bir daha ki makalede görüşmek üzere, esen kalın.

İçeriği Paylaş:

Posted in YazılımTags: