Merhaba arkadaşlar, bu makalede sizlere en sık kullanılan ve en işinize yarayacak wordpress eklentilerinden bahsedeceğim. Tabii ki bu eklentiler güvenlik alanına yönelik olacak. Şimdi farklı başlıklar altında sizlere bu eklentilerden bahsedeyim.
WPS Hide Login
Öncelikle bu eklentiyi kullanmanızı tavsiye ediyorum. WPS Hide Login eklentisi WordPress’de admin paneli girişi için hazırlanmış bir eklentidir. Normalde bir WordPress sitede admin paneline erişmek için site adresinin sonuna /wp-admin yazarsanız ve giriş paneli karşınıza gelir. Bu eklenti sayesinde bu ismi değiştiriyorsunuz. Yani /wp-admin yerine herhangi bir isim verebilirsiniz ve karakter sınırı yok bildiğim kadarıyla. Asıl önemli nokta artık /wp-admin yazınca 404 hata sayfasına yönlendiriyor olmasıdır. Yani giriş linkinizi bulamazlarsa sitenize erişemezler. Bu nedenle en büyük önlemlerden biri olarak görüyorum ben. Tavsiye ediyorum.
ReCaptcha v2 for Contact Form 7
Eğer Contact Form 7 kullanıyorsanız bu eklentiyi kullanmanızı tavsiye ederim. Aksi taktirde bu form kullanılarak spam maillere maruz kalabilirsiniz. Basit bir veri gönderme botu ile spam mailler ile gelen kutunuzu doldurabilirler. Bu eklenti Google’nin bize sunduğu “Ben robot değilim” doğrulama kodunu kullanıcıya kullandırmak zorunda olacaksınız. Botlar bu doğrulamayı tamamlayamadığı için formu doldursa bile gönderme işlemini yapamayacaktır. Sitemde iletişim formunda görebilirsiniz.
WP reCaptcha Integration
Yine Google doğrulama işlemini kullanmanıza olanak sağlıyor. Örneğin admin girişinde, yorumlarda veya üye girişinde kullanılabiliyor. Yine admin girişi paneli için önemli. İlk verdiğim eklentiye rağmen admin girişini tespit etseler bile reCaptcha ile önlerini keseceksiniz. Ayrıca spam yorumları engellemek için de ideal.
Akismet Anti-Spam
Bu eklentiyi duymuşsunuzdur. Sitenizi spamlardan korumaya yardımcı olmaktadır. Sitenizde yer alan form öğelerinden (yorumlar ve iletişim formu gibi) gönderilen verileri Akismet kendi veritabanında kontrol eder. Eğer spam algılarsa engeller. Spam yorumları sitenizin yönetim panelindeki menüden Yorumlara girin. İstenmeyen bölümünde görebilirsiniz.
WP-CopyProtect [Protect your blog posts]
Bu güvenlikten çok içeriklerinizin çalınmasını engellemeniz için geliştirilmiş bir eklentidir. Bu eklenti sayesinde sitenizde metinlerin seçilmesini engelleyebilirsiniz. Tabii ki içeriğinizi çalmakta ısrarcı biri kaynak kodlarına girip HTML etiketleri arasından içeriği ayıklayabilir. İçeriğin çalınmasını engellemek için bir nebze de olsa engel koymuş olursunuz.
SONUÇ
Bu eklentiler kendi kullandığım eklentilerdir. Kullanmadığım bir eklentiyi hakkında net bilgi veremeyeceğim için bu yazımızın sonuna geldik. Hepsini kullanıyorum ve tavsiye ediyorum. Takıldığınız bir nokta olursa yorum kısmından sorabilirsiniz. Bir daha ki makalede görüşmek üzere, esen kalın..