Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere web üzerinden hizmet ve ürün sağlayan şirketlerin nasıl kazanç elde ettikleri hakkında kendi fikir ve bilgilerimi paylaşacağım.
Bu konu hakkında bir çok sitede yazı bulabilirsiniz ancak bu yazılar genelde ya reklam amaçlı (para kazandıran sözde sitelerin reklamı) ya da yeterince detaylı değil. Bu yazıda olabildiğince detaya yer vereceğim.
Bazı insanlar İnternet ile tanıştıktan sonra kendi web sitelerini oluşturmak istiyor. Bazı insanlar sadece bunu hobi olarak yapmak isterken bazıları ise kazanç elde etmeyi hayal ediyor. Bununla birlikte şirketler ve diğer işletmeler sağladıkları ürün ve hizmetlerin satışını arttırmak için web site kurmak isteyebiliyor. Aşağıda bahsettiğim kazanç elde etme türlerinin bazıları her iki kullanıcıyı da kapsarken, bazıları ise sadece büyük çaptaki işletmeleri kapsıyor. Şimdi bu kazanç yollarını ayrı başlıklar altında inceleyelim.
Reklam Veren Siteler
Bu sitelerin asıl amacı bireylerin veya şirketlerin reklamını belirli bir ücret karşılığında yapmayı amaçlar. Başka kullanıcılar ise web siteleri üzerinden reklam kazancı elde etmeyi istedikleri için bu sitelere kayıt olur. Reklam kodunu sitesine yerleştirdikten sonra belirli bir görüntülenme veya tıklanma işlemine göre kazanç elde etmeye başlarlar. Bu kazanç belirli bir miktara ulaştıktan sonra kişinin banka hesabına aktarılır.
Aslında mantık basit ancak bu tarz reklam kazançları daha çok blog, forum, haber ve buna benzer içeriğe sahip web site sahipleri tarafından tercih edilmektedir. Çünkü böyle bir kazanç sisteminden iyi bir gelir sağlamak için web sitenizin günlük ziyaretçi sayısının yüksek olması gerekmektedir.
Bu kazanç sistemine en iyi örnek olarak Google’yi gösterebiliriz. Google AdSense sayesinde sitenize uygun içerikte reklam alarak kazanç elde edebilirsiniz. Piyasada başka bir çok reklam siteleri mevcut ancak ne kadar güvenilir veya ne kadar kârlı olduğu tartışılır.
Ayrıca reklamlar belirlenen kriterlere göre rastgele gösterilmektedir. Sabit bir reklam anlayışı yoktur.
Bireysel Reklam Almak
Web sitesinde reklam siteleri yerine tek bir işletmenin reklamını yayınlayarak kazanç elde eden kullanıcılarda var. Örneğin sizin eğitim üzerine bir forum siteniz var. Aktif kullanıcı sayınızda oldukça iyi. Bu tarz bir siteye dershane, özel eğitim merkezi ve buna benzer kurumların reklamını yaparak kazanç elde etmeniz mümkün olacaktır.
Yani reklam sitelerinde olan rastgele reklam gösterme olayı yerine sadece bir işletme ile belirli ücret karşılığında anlaşarak reklam yayını yapılabilir.
Satış İşlemleri (Elektronik Ticaret)
Bu konuya kısaca değinmek istiyorum. Bildiğiniz üzere e-ticaret siteleri günümüzde oldukça aktif olarak kullanılmaktadır. Web siteler üzerinden ürün veya hizmetleri satış ve kiralama işlemleri ile kazançlarını arttıran bir çok işletme mevcut.
Aslında bu kazanç sistemi hiç kazanç elde etmeyen değil de zaten kazancı olup kazancını arttırmak isteyen şirketler tarafından tercih edilmektedir.
Bazı firmaların ise reel olarak ürün veya hizmet satışı sağlayan birimleri yoktur. Sadece İnternet üzerinden satış yaparak kazanç sağlarlar. Bu sitelere gittigidiyor.com ve hepsiburada.com örnek olarak verilebilir.
İstatistikler ile Para Kazanma
Aslında bu yönteme özellikle değinmek istediğim için bu makaleyi yazmayı düşünmüştüm. Çünkü İnternet ortamı ile fazla haşır neşir olmayan insanlar bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip değiller. Bu başlık altında elimden geldiğince bu konuya açıklık getireceğim.
Özellikle büyük şirketlerin tercih ettiği bir yöntemdir. Sadece İnternet ortamında değil reel hayatta da çokça tercih sebebidir. Büyük şirketlere büyük paralar kazandırmaktadır. Peki nasıl gerçekleşir diye soracaksınız.
İnternet ortamında büyük web site sahipleri kullanıcıların belirli verilerini toplar. Örneğin Facebook şirketini ele alalım. Bir ara kullanıcı gizliliğini ihlal ettiği için haberlere konu olmuştu. İşte bu büyük firmalar kullanıcıların bilgilerini toplayarak dünya çapında istatistik verileri elde etmektedir. Bu verileri ilgi duyan diğer şirketlere satarak büyük kazançlar elde etmektedir. Mesela en fazla konum paylaşımı yapılan fotoğrafları analiz ederek o alanda tutması muhtemel restoran ya da cafe tarzı işletmelere istatistik verisi satmak mümkün. Tabii ki bu çok basit bir yaklaşım. Bu platformlarda çok ciddi paralar dönmektedir.
İstatistik paylaşımı kullanıcı gizliliğini ihlal etmeyecek şekilde olması gerekir. Tabii ki bu istatistik verilerinin web site yöneticileri tarafından kullanılması için kullanıcının izninin alınması gerekir. Facebook gibi siteler kullanıcıları sistemine kayıt ederken kullanıcı sözleşmesi sunar ve onaylamanızı ister. Bir çok kullanıcı okumadan onay verir. Ancak daha sonra bir olay yaşadıklarında web site sahiplerini suçlarlar. Özetle o sözleşmeleri okuyun.
Reel hayatta bu yöntem anket ve mülakat gibi veri toplama araçları tarafından gerçekleştirilmektedir. Anketör kavramını duymuşsunuzdur. Bir alana yönelik olarak anketör dediğimiz kişiler, o alan için hazırlanmış soruları ilgili kişilere doldurtarak veri toplarlar. Bu veriler bir ortamda toplanıp analiz edilir ve sonuçlara göre istatistik verileri çıkarılır. Aynı şekilde bu istatistikler ilgili şirketlere sunulur. Sistem aslında aynı sadece platform farklı.
Bu konu hakkında bir ön bilgi oluşturduğumu düşünüyorum. Bir daha ki makalemde görüşmek üzere, esen kalın..
İçeriği Paylaş: