Oktay Karakaya

0 %
Oktay Karakaya
Grafik Tasarım Uzmanı
Sosyal Medya Uzmanı
  • Ülke:
    Türkiye
  • Şehir:
    Diyarbakır
  • Yaş:
    30
Türkçe
English
Adobe Photoshop
Adobe Illustrator
Adobe After Effects
Google Ads
WordPress
  • Grafik Tasarım
  • Video & Animasyon
  • Sosyal Medya Pazarlama
  • Web Geliştirme
0

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Windows mu? Linux mu?

10 Aralık 2018

Öncelikle bu konuyu işletim sistemi olarak değil de yazılım adına yazıyorum. Kapsamlı bir araştırmadan çok kendi fikirlerimi paylaşacağım.

Bu konu her zaman tartışma konusu olmuştur. Bu konuda seçim yapmak tamamen kişisel tercihlere dayanıyor aslında. Yani sizin keyfinize kalmış bir durum. Windows alanında çalışan yada bu zamana kadar Windows tabanlı çalışmış olmak, Windows’u savunmayı tetikliyor. Aynı durum Linux için de geçerli.

Windows çalışanlar Linux’un külfetli kodlama yapısını bahane ederler, Linux çalışanlar ise Windows’u kapalı gibi olduğunu bahane ederler. Yani herkes kendi seçimini en iyi göstermeye çalışıyor. Bence bu durum tartışma konusu olmaması gerekiyor. Her iki alanında kendine göre iyi ve kötü ya da kötü yanları vardır.

Ben Windows tabanlı çalışıyorum. Ancak bu benim Linux’a hiç ilgi duymadığım anlamına da gelmez. Açık kaynak kodlama her zaman ilgimi çekmiştir ama bu zamana kadar olan bilgi birikimimi çöpe atıp yeni bir alana adım atmak riskli bir hareket olacaktır. Birinde uzman olup diğerine aşina olmak boynumun borcu 🙂

Neden Windows?

Windows bilindiği üzere yazılım alanında kolaylık sağlamaktadır. Visual Studio arayüzü ile birçok imkan sunmaktadır. Ayrıca bazı güvenlik önlemlerini otomatik olarak sağlamaktadır. Bu açıdan insanlar Windows’a güveniyor. Sorumluluk almak istemiyorlar. Sürükle bırak teknolojisi ön planda tutulduğu için Windows yazılımcılar daha kolay bir şekilde basit programları geliştirebiliyorlar. Ancak Windows’ta hemen her şey için ücret ödemeniz gerekiyor. Bir nevi öde ve geliştir / kullan mantığı işlemekte.

Neden Linux?

Linux açık kaynak bir yazılım. Sınırlarını aşmak isteyen programcılar için oldukça işlevsel bir platform. Hele ki işletim sisteminin kısıtlı yapısından rahatsız olan kullanıcılar için biçilmiş kaftan. Bu sistemde kullanıcıya daha çok iş düşüyor. Güvenliği sağlamak ve daha işlevsel olarak sürdürmek için. Güzel yanı ise ücretsiz ve özgür bir yapıya sahip olması. Bir yazılımcı olarak en mantıklısı da bu aslında ama dediğimiz gibi tercih meselesi.

Özetle

Eğer para verip hazır sunulan sistemde geliştirici olmak istiyorsanız Windows’u tercih edebilirsiniz. 

Yok ben her şeyi yönetmek ve geliştirmek istiyorum. Para falan vermek gereksiz derseniz Linux sistemler sizin için en uygunu.

Bu makalenin de sonuna geldik. Bir daha ki makalede görüşmek üzere..

İçeriği Paylaş:

Posted in YazılımTags:
4 Yorumlar
  • Windows görsellik açısından ön planda sadece, birde oyun. Gerçi oyunlar da yavaş yavaş cross-platform oluyor 🙂 Üniversite bittikten sonra Windowsun yüzüne bakar mıyım tartışılır 😀

    15:53 13 Aralık 2018 Yanıtla
    • Merhaba dostum, bu yazıda anlatmak istediğim işletim sisteminden öte yazılımcıların hangi platformda ne ile karşılaşacakları konusuydu. 🙂 Olay farklı noktalara kaymış.

      13:49 14 Aralık 2018 Yanıtla
  • Mehmet Tanrıverdi

    windows kullanıyorum ama hiç bir zaman sevemedim. Linux tercihimdir. En kısa zamanda Linux öğreneceğim.

    18:53 7 Nisan 2019 Yanıtla