Merhaba arkadaşlar, bu makalemde sizlere son zamanlarda popülerliği artan Big Data kavramından bahsetmek istiyorum. Big Data konusunu sizi sıkmadan olabildiğince detaylı anlatmak istiyorum. Başlıklar halinde Big Data’yı inceleyelim.
Big Data Nedir?
Türkçe karşılığı büyük veri olan big data; birden fazla çeşitlilik içeren veri topluluğu olarak nitelendirilebilir.
Gün geçtikçe teknolojinin ilerlemesi ve İnternet platformunun genişlemesiyle birlikte veri kaydı artmaktadır. Günümüzde bir çok cep telefonu, tablet ve bilgisayar aracılığıyla kullanılan İnternet tabanlı uygulamalar sürekli olarak veri kaydı yapmaktadır. Milyarlarca veri kaydını düşündüğümüzde, bu kayıtları düzenli bir yapıda tutmak ve analiz etmek Big Data kavramını meydana getirir.
Big Data Bileşenleri Nelerdir?
Variety (Çeşitlilik): İnternet aracılığı ile toplanan veriler farklı noktalardan ve farklı formatlarda bir araya gelmektedir. Big data kavramının oluşması için bu verilerin birlikte çalışır bir yapıda olması gerekmektedir.
Velocity (Hız): İnternet aracılığı ile toplanan veriler teknoloji geçtikçe daha hızlı aktarılmaktadır. Bu akışa ayak uydurmak için gerekli yazılımsal ve donanımsal alt yapı şart.
Volume (Veri Büyüklüğü): Big data dediğimizde büyük veriyi kastediyoruz. Ancak bu veri yığını gün geçtikçe kendini katlamaktadır. Bu durumu göz önünde bulundurarak veriyi depolamak ve optimize etmek için gerekli altyapı sağlanmalıdır.
Verification (Doğrulama): Sürekli veri akışından bahsetmiştik. Bu akışta gelen verilerin güvenli olup olmadığı yada gizli kalması gerektiği durumlarda bu bileşen karşımıza çıkacaktır. Bu nedenle verinin akışının belirli bir kontrol altında sağlanması gerekir.
Value (Değer): Bu en önemli bileşendir. Toplanan veriler kategorize edilir, analiz edilir ve son olarak işe yarar veriler saklanır. İşte bu işe yarar verilere value (değer) ismini veriyoruz.
Big Data Kullanım Alanları Nelerdir?
İşletme: Kişisel müşterilerin verileri göz önünde tutularak müşteriye özel hizmet anlayışını ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca dağıtım ve lojistik bilgilerinin optimizasyonu için kullanılmaktadır.
Perakende Satış: Ürün çeşitliliği, fiyat, personel geliri ve müşteri ilişkileri konusunda optimizasyon yapmak big data için kullanılır.
Kamu: Öncelikli olarak risk ve sahtekarlığı azaltmaya yönelik kullanılmaktadır. Bununla beraber verilere erişimi kolaylaştırma ve veri güvenliği açısından big data önem arz etmektedir.
Teknoloji: Özellikle otomatik sistemlerde big data kullanılmaktadır. Yazılımın kendi kararlarını vermesi ile işlemleri hızlandırmak amacıyla kullanılır.
Eğitim: Öğrencilerin analizi, ders programlarının düzenlenmesi ve eğitim sisteminin optimize edilmesi için big data kullanılır.
Kişisel Konum Verileri: Öncelikli olarak acil müdahale işlemleri için big data kullanılmaktadır. Bunun için bölgesel olarak risk analizi yapılır ve buna göre sorun çıkacak bölgeler tespit edilir. Bu sayede erken müdahale sağlanmış olur. Ayrıca bölgeye özel reklam yayını için de kullanılmaktadır.
Sağlık: Hastalık teşhisinde kullanılır. Erken teşhis için kullanılabilir. Ayrıca hasta kontrolü ve kişisel DNA analizi için de kullanılabilmektedir.
Sonuç
Sonuç olarak big data kavramı gelişen teknoloji ve artan veri yığınını kullanılabilir bir yapıya sokmak için ortaya çıkmıştır. Bu makalemde size big data hakkında bilmeniz gereken temel başlıkları anlatmaya çalıştım. Umarım makalem bu konu hakkında ön bilgi sahibi olmanızı sağlamıştır. Bir daha ki makalemde görüşmek üzere, esen kalın..
İçeriği Paylaş: