Merhaba arkadaşlar, bildiğiniz gibi artık internet ortamında bloglar, forumlar ve diğer eğitim platformları önemini zamanla kaybetmeye başladı. Özellikle Udemy yaygınlaşmaya başladıktan sonra yeni yetme blog siteleri tutunmakta zorluk çekiyor. Bu durumu kendi sitem için düşününce olumsuz olarak görebilirim ancak bir blogger olarak bu durumu iyi yöne çekebilirim diye düşünüyorum.
Bildiğiniz üzere Adobe Photoshop için çektiğim eğitim videolarını sitem üzerinden veya Youtube üzerinden takip ediyorsunuz (etmiyorsanız bile bu yazıdan sonra bir göz atın derim 🙂 ). Bu eğitimler Udemy gibi bir sistem dururken etkinliğini bitirebiliyor. Bu nedenle bende bu eğitim videolarımı Udemy platformunda ücretsiz olarak yayınladım.
Bu karar sayesinde yeni kullanıcılara Udemy aracılığı ile ulaşmaya başladım. Youtube kanalım 1500 aboneyi geçeli çok olmadı ve bu süreç 4 yıl kadar sürdü. Bunun sebebi ise aktif olarak video yayınlamayı bırakmış olmamdır (bu konuya başka bir başlık altında değiniriz). Udemy gibi bir platformda ise yaklaşık 10 günde 500 öğrenci kitlesine ulaştım. Ayrıca bir kaç kullanıcıdan geri bildirim dahi aldım. Bu geri bildirimler sayesinde yeni gelebilecek eğitim videolarının kalitesini arttırmayı ve sizlere daha fazla katkıda bulunmayı hedefliyorum.
Bir kaç kez Udemy dedik ama ne olduğundan bahsetmedik. Şimdi Udemy hakkında bilgi vereyim ve konuyu bitirelim.
Udemy Nedir?
Udemy dünya çapında uzman veya amatör eğitmenler tarafından, ücretli veya ücretsiz olarak yayınlanan eğitimleri biz öğrencilere ulaştırmayı hedefleyen bir sistemdir. Yani bu platformda eğitim yayınlayıp para da kazanabilirsiniz. Ücretli veya ücretsiz kurslardan faydalanıp kendinize bir şeyler de katabilirsiniz.
Sistemin global bir yapıda olması her ülkeden öğrenciye ve eğitmene erişim imkanı sağlıyor. Bu da her türlü konuda eğitim sıkıntısı sorununu hemen hemen ortadan kaldırmaktadır. İşletmeden tutun girişimciliğe, grafik tasarımdan tutun programlamaya, sanattan tutun akademik çalışmalara kadar aklınıza gelebilecek hemen her konuda eğitim imkanı sunmaktadır.
Anlayacağınız üzere Udemy aracı bir sistem. Yani öğrencileri ve eğitmenleri bir araya getiren bir yapıya sahip. Peki Udemy gibi bir sistemin kazancı ne diye düşünebilirsiniz. Bu sorunun cevabını verip yazımızı bitirelim.
Udemy eğitim veren uzmanın her öğrenci için kazandığı ücretin %50’sini kendisine ayırıyor. Bu sayede her yapılan satıştan %50 kâr elde ediyor. Bunun dışında iş ortaklıkları ve diğer reklam gelirlerine hiç girmeye bile gerek yok. Hepsi bir yana bu tarz şirketlerin en büyük kazancı istatistiklerden kazanılmaktadır. Başka bir makalede ise şirketleşme yapısından ve gelir kaynaklarından bahsedebilirim.
Bu yazımında sonuna geldim. Bir daha ki yazıda görüşmek üzere, esen kalın.. 😉
İçeriği Paylaş:
Forumların ve Blogların etkisi zaman içerisinde sosyal medya ile azaldı doğrudur. Ancak yinede yinede yazılım alanında araştırma yapılınca ilk gelen sonuçlar hala forumlar ve bloglardan oluyor 🙂 Yani etkinlik olmasa da pasif olarak hala hizmet veriyor bu sistemler.
Ölecek mi? Bilmiyorum ama hala çok güçlü bir etkisi var 🙂 Udemy ise artık insanların “bakın benim bu eğitim setlerim var” şeklinde hava atmak için kullandıkları bir sistem haline gelmiş durumda. İnsanlar izlemeyecekleri setleri sırf elinde var olduğunu göstermek için alıyor. Bu şekilde ciddi manada bir kirlilik yaratıyor.
Konuyu hızlı bir şekilde bağlayıp bitireceğim ama; yaşasın forum ve bloglarda ki özgür dersler 🙂
Sana tamamen katılıyorum dostum ama sırf blog yazarıyız diye burada kısıtlı kalmamalıyız. Yeni sistem Udemy veya başka bir platform olsun fark etmez; kendimizi orada göstermeliyiz ki sitemize de ilgi çekelim. Bir nevi basamak olarak düşünebilirsin yeni sistemleri. 🙂
Gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş dostum eline, gönlüne sağlık. Udemy’nin ne olduğu ben tam anlayamamıştım açıkçası ve kullanmıyorumda ama senin sayende kullanamam gerektiğini anladım. Teşekkür ederim. <3
Teşekkürler Furkan 🙂