Merhaba arkadaşlar sizlere bu makalemde freelance yani serbest çalışma hakkında bilgi vereceğim. Herkes en rahat şekilde en çok parayı kazanmak ister. Freelance çalışma hayatı size bu imkanı veriyor. Bu makalede genel olarak yazılımcı baz alınmaktadır.

FREELANCE ÇALIŞMA İÇİN GEREKENLER
Bu işte başarılı olmanıza etki edecek bir kaç etken var. Şimdi bu etkenlerden bahsedelim. Sonrasında Freelance çalışma hakkında diğer sorulara değiniriz.

Bilgi Seviyesi
Freelance bir yazılımcı için bilgi seviyesi önemli bir etkendir. Özellikle çalışma gerçekleştireceğiniz bölümde gerekli olan donanımsal ve yazılımsal konularda bilgi seviyenizin üst seviye olması gereklidir. Bilgi seviyenizin yüksek olması çalışma kalitesini dolayısıyla kazancınızı arttıracaktır.

Deneyim
Bilgi seviyesi önemli dedik. Bilgi seviyeniz ne kadar iyi olursa olsun bazen müşteriler deneyime önem vermektedir. Bilgi birikiminizi kanıtlayan çalışmalar her zaman sizi ön plana çıkaracaktır. Bu nedenle mutlaka deneyim sahibi olun. Deneyim sahibi olmak için küçük veya orta çaptaki projelerde yer alın. Gerekirse ilk seferde düşük bir kazancınız olsun ama projede adınız geçsin.

Çevre
Bilgi önemli dedik, üzerine deneyim de ekleyince artık proje geliştirmeye hazırsınız. Ancak o da ne; iş bulmakta güçlük çekiyorsunuz. Çevrenizin geniş olması en önemli etkendir. Çünkü ne kadar bilgili ve deneyimli olursanız olun eğer çevreniz yoksa yapacak iş bulmakta güçlük çekebilirsiniz. Bu nedenle çevre edinmek için sosyal medyalarda ve Whatpsapp-Telegram gibi gruplara katılın. Bu sayede çevre oluşturmaya bir adım atabilirsiniz. İmkanınız varsa zirvelere ve workshop gibi etkinliklere katılın. Bu gibi ortamlar çevre edinmeniz için imkan sağlar. Çevre şart. Bu nedenle ne kadar çok insan tanırsanız sizin için avantaj sağlar.

FREELANCE ÇALIŞMA YAPISI
Aslında bu başlık altında bir proje geliştirmeden önce müşteri ile olan ilişkilerinizden bahsedeceğim. Bilgi, deneyim ve çevre gibi şartları sağladıktan sonra profesyonel müşteriler ile çalışmak için bu konu önemli.

Her şey hazır, şartlan sağlandı ve müşteri buldunuz. Öncelikle yapmanız gereken şey müşterinin isteklerini tespit edebilmektir. Çünkü bazen müşteri kafasında kurduğu sistemi dile getirmekte güçlük çekebilir. Bu nedenle müşteri ile eğer imkanınız varsa yüz yüze görüşün.

Müşterinin istediği sistemi anlayabilmek için müşteriye projeye dair sorular yöneltin. Projenin uç noktalarını belirtecek sorular sormak; projeye fiyat biçmek için önemlidir. Bir örnekle açıklayalım; diyelim ki müşterimiz bir galeri sahibi. Hem araç kiralıyor hem de satıyor. Bu müşteri için akla gelen ilk sistem araç kiralama otomasyonu oluyor ancak müşterimiz satış işlemlerini dijital platformda yapabilecek bir sistem istiyor. Bu müşteri ile olan görüşmede araç kiralama işlemlerinin reel işlemlerde nasıl gerçekleştirildiğini sorarak başlarsınız. Size anlatacağı işlemleri not alarak kiralama sisteminin taslağını çıkarabilirsiniz. Bu işlem tamam diyelim. Peki ya satış. Online olarak araç satışı istiyor müşteri. İlan yapısı bir yana elektronik ödeme istiyor. Bunun için satış işlem aşamalarını müşteriden öğrenmeniz gerekli. Müşteri araç satmak için sadece sipariş mi alacak yoksa elektronik ödeme mi istiyor. Bu gibi ince detayları tespit etmek gereklidir.

Özetle müşteri isteklerini tespit etmek; proje teslim süresini ve fiyatlandırmayı önemli bir biçimde etkilemektedir. Müşteriler bazen çok uçuk fikirlere sahip olabilir. Bazen de projelerini düşük maliyetle gerçekleştirmek ister. Sizin yapmanız gereken şey duruşunuzu bozmamak, profesyonel olmak ve fiyatınızı düşürmemek. Çünkü bir projenin fiyatı kalitesini yansıtır.

FREELANCE ÇALIŞMA VE HUKUKİ İŞLEMLER
Çalışma sürecinde müşteri projeyi teslim aldıktan sonra ücretinizi ödemeyebilir. Bu durumda freelance çalışan olarak eğer projeyi sizin yaptığınızı ispatlayabilirseniz 2500 TL’ye kadar olan alacağınızı hukuki olarak tahsil edebilirsiniz. Ayrıca bu gibi durumlara düşmemek için yapmanız gereken şey iş sözleşmesidir. Gerçekleştirilen projenin yapısını, çalışma süresini, proje fiyatını belirten bir iş sözleşmesi hazırlayıp, iki tarafından (müşteri ve projeyi geliştirenin) imzalaması ile ücretinizi garanti altına alabilirsiniz. Ayrıca müşterinin cayması durumunda izlenecek adımları da bu sözleşmeye koyabilirsiniz.

Vergi İşlemleri
Bu konu hakkında net bir bilgim olmadığı için küçük bir araştırma yaptım. 2012 yılındaki değere göre eğer yıllık olarak 50.000 TL’nin altında bir kazanç elde ediyorsanız vergi ödemeniz gerekmiyor ve resmi olarak çalışma yürütebiliyorsunuz. Ancak burada önemli bir nokta var. Vergi ödenme zorunda ancak siz değil size işi veren kişi veya kurumun bu vergiyi ödemesi gerekir. Yani para sizin cebinizden çıkmayacak. Tabii ki bu durumu müşteri ile ilk görüşmede dile getirmeniz gerekir. Bu aşamada yapılan işlem gereken vergilerin sizin adınıza ödenmesidir. İş sözleşmesinde fiyat verirken bu durumu dile getirip verilen fiyatın KDV hariç fiyat olduğunu belirtmeniz gerekir. Aksi taktirde doğacak sorunlardan siz sorumlu olursunuz. Az önce 50.000 TL dedik ancak şöyle de bir kısıt var; bir firmaya 30.000 TL’den fazla iş yapamazsınız. Eğer bu miktarı aşmak isterseniz vergi kaydınızın olması gerekir.

AVANTAJLARI
Freelance olarak çalışmanın bir çok avantajı var.

  • Evinizde çalışırsınız,
  • Bir kuruma bağımlı değilsiniz,
  • İşinizin patronu sizsiniz,
  • Çalışma süresini ve çalışma saatlerini siz belirlersiniz,
  • Fiyatı siz belirlersiniz.

Aklıma gelen avantajlar bunlar. Peki ya dezavantajlar!

DEZAVANTAJLARI
Aklımızı çelecek düzeyde avantajları olduğu gibi bu işin de dezavantajları var.

  • Düzenli olarak iş yapma imkanı bulamayabilirsiniz. Dolayısıyla işsiz kalırsınız.
  • Müşteri ücretinizi ödemeyebilir. Bu da hukuki işlemlere başvurmanıza yol açabilir. Hem zaman kaybı hem de stres nedeni.
  • Freelance çalışarak sigorta ve emeklilik işlemlerinizi bireysel olarak halletmeniz gerekir.
  • Rahat bir çalışma ortamı olduğu için çalışma düzeninizi ayarlayamazsanız işler yetişmeyebilir. Bu nedenle müşteri ve zaman kaybı yaşarsınız.
  • Yukarıda vergi başlığında bahsettiğim kazanç miktarını aşarsanız vergi işlemleri ile birebir uğraşmak zorunda kalırsınız.

ÖZET
Freelance çalışmak rahat ve güzel ancak dezavantajlarını da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Eğer devlet ya da özel şirkette çalışmak istemiyorsanız, freelance çalışma yapısı size uygun olabilir. Bu işi geçici olarak kazanç elde etmek için (özellikle öğrenci iken) kullanabilirsiniz. Veya sürekli olarak bu şekilde çalışabilirsiniz. Size freelance çalışma hakkında bir şeyler katmaya çalıştım. Umarım aklınızdaki soru işeretlerine açıklık getirmişimdir. Aklınıza takılan soruları yorumlar bölümünde sorabilirsiniz. Bir sonraki makalede görüşmek üzere, esen kalın..

İçeriği Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir